سخنرانی همراه با اعتماد به نفس
در هنگام سخنرانی لرزش دست دارم ضربان قلبم تندتر میشود و صدایم میلرزد و یکدفعه همهچیز را فراموش میکنم این صحبتها در دل کسانی است که فرصتهای زیادی را به خاطر ضعف اعتمادبهنفس در سخنرانی از دست دادند.
شرکتکنندهی میگفت یک مسئولیت شغلی را به خاطر این موضوع قبول نکردم خانمی میگفت در دانشگاه نمرههای زیادی را به خاطر عدم کنفرانس از دست دادم این مطالب صحبت افرادی بود که قبل و یا بعد از همایش ها بیان می کردند در این مقاله قصد دارم چند نکته کلیدی در رابطه با افزایش اعتمادبهنفس در هنگام سخنرانی مطرح کنم.
۱-تسلط داشتن به موضوع سخنرانی
یکی از دلایل اصلی در افزایش اعتمادبهنفس تسلط داشتن به موضوع است یعنی اینکه شما باید نسبت به حرفی که میزنید ایمان قلبی داشته باشید و تسلط بالایی به موضوع داشته باشید قبل از اجرای سخنرانی کلمه به کلمه متن سخنرانی خود را بنویسید و باید قبل اجرا چندین بار مطالب سخنرانی را تمرین کرده باشید.
این تمرین میتواند در مقابل آینه باشد و یا در مقابل دوستان و یا اینکه در هنگام صحبت کردن از خودتان فیلم بگیرید تا نواقص خود را قبل از سخنرانی اصلی رفع کنید و همچنین میتوانید صدای خود را ضبط کرده و گوش دهید در هنگام چتهای روزمره که با نرمافزار وات ساب و تلگرام انجام میدهید صدای ضبط شده ارسال کنید تا بیشتر با صدای خود انس بگیرید تا نواقص صدای خود را متوجه شوید .
با توجه به اینکه اعصابی که از چشم بهطرف مغز میروند ۲۵ برابر بزرگتر از اعصابی هستند که از گوش به مغز میروند پیشنهاد میشود حتماً در هنگام ارائه مطالب از اسلاید و ابزار مربوط به موضوع خود صحبت کنید این کار باعث میشود تا مخاطب بیشتر جذب صحبتهای شما شود.
یکضرب المثل چینی می گوید(( چیزی که با چشم دیده شود صدها برابر بهتر از گفتن در مورد آن است ))مثلا من در یکی از همایش های گذشته برای توضیح گره های ذهنی و انواع آن از یک طناب استفاده کرده تا جذابیت بیشتری برای مخاطبین داشته باشد که فیلم آن نیز درآپارات به اشتراک گذاشته شده است.
مطالب خود را روخوانی نکنید توجه کردن به متن نوشته ها در حین سخنرانی باعث کاهش ۵۰% تمایل شنوند ها به شما می شوند.
۲-تسلط بر زبان و بدن در هنگام سخنرانی
قبل از شروع سخنرانی یک لبخند کوتاه به مخاظبین داشته باشید این کار باعث ایجاد احساس صمیمیت بین شما و مخاطبین می شود.
برای کاهش استرس و لرزش صدا در هنگام سخنرانی صدای خود را بیشتر از معمول بالا ببرید تا لرزش صدای تان بیشتر نشود اگر صدای خود را آهسته کنید لرزش صدای خود را بیشتر احساس می کنید و ترس تان نیز بشتر می شود.
در صورتیکه لرزش دست دارید از گرفتن کاغذ خود داری کنید و در ابتدای سخنرانی برای اینکه لرزش دست خود را کنترل کنید دستان خود را روی تریبون گذاشته تا این لرزش دیده نشود البته نباید برای تمام مدت پشت تریبون باشید این مسله باعث مخفی شدن نیمی از بدن شما می شود همچنین می توانید دستان خود را به همدیگر قلاب کنید تا لرزش دست شما دیده نشود
نگاه کردن به چشمان به مخاطب از اهمیت خاصی برخودار است و این کار نشان از توجه شما به مخاطب است اما در صورتیکه استرس شما زیاد است می توانید در هنگام سخنرانی به پیشانی مخاطب نگاه کنید یا اینکه به بالای سر مخاطب ها توجه کنید و از نگاه چشمی نیز خوداری کنید.
این نکته را بگویم اکثر سخنران مطرح نیز اول سخنرانی استرس دارند اما به مرور زمان این استرس در حین سخنرانی کمتر می شود در صورتیکه این نکات را پیاده سازی کنید نه تنها استرس تان کم خواهد شد بلکه ارائه بسیار خوبی نیز خواهید داشت .
۳-مکان سخنرانی
موضوع بعدی که باید به آن توجه کرد مکان سخنرانی است قبل از اینکه اجرای اصلی خود را برگزار کنید دو روز قبل از سخنرانی سالن همایش را از نزدیک ببیند و در همان سالن همایش نیز تمرین کنید.
از سالم بودن تجهیزات از قبیل ویدیو پروژکتور و سیستم صوتی و گرمایش و سرمایش اطمینان حاصل فرمایید این کار باعث می شود ناخودآگاه شما با موقعیت سخنرانی آشنا شده و احساس امنیت بیشتری داشته باشد
در هنگام سخنرانی سعی کنید خود واقعی تان باشید همان صدای که همیشه صحبت می کنید همان شخصیتی که همیشه داشتید و از تقلیدها که باعث می شود تا ازخود واقعی تان دور شوید خودداری کنید.
پیشنهاد می شود مقاله غلبه بر ترس ها را نیز از طریق این لینک مطالعه کنید