راههای بالا بردن اعتماد به نفس
در این مقاله قصد داریم به یکی از مهمترین راههای بالا بردن اعتمادبهنفس اشارهکنیم این موضوع یکی از مهمترین موضوعات افزایش اعتمادبهنفس هست و اکثر ورزشکاران مطرح جهان و افراد موفق از این روش را بهصورت مستمر استفاده میکنند و تقریباً در اکثر کتابهای رشد فردی در مورد این موضوع اشارهشده است و تصویرسازی ذهنی را کلیدیترین روش مؤثر جهت بالا بردن اعتمادبهنفس میدانند پس با دقت تمام این مقاله را بخوانید و نکات گفتهشده در این مقاله را پیادهسازی کنید.
کشف تصویر ذهنی مهمترین کشف روانشناسی در قرن حاضر است. هر یک از ما دانسته و ندانسته پیشطرح یا تصویری از ذهن خویش را یدک میکشیم. البته ممکن است از آن اطلاع زیادی نداشته باشیم و چهبسا که امکان درک آگاهانهی آنهم وجود نداشت باشد اما این تصویر ذهنی هست و با تمام جزئیاتش وجود دارد. تصویر ذهنی، همان تصویری است که از خویش داریم. بر اساس باورهایی که از خویش داریم ساختهشده است وقتی نقطهنظر یا باوری که از خویش داریم وارد این تصویر میشود، حداقل برای خود ما هم که شده حالت حقیقت پیدا میکند. در درستیاش تردید نمیکنیم، آن را حقیقی میپنداریم و با توجه به آن قدم برمیداریم. به عبارات ساده شما با توجه به تصویری که از خویش دارید عمل میکنید. نهتنها چنین است بلکه اگر هم بخواهید و هرقدر هم که آگاهانه سعی کنید، عملانمی توانید کار دیگری بکنید برای مثال شاگردمدرسهای که برای خود حساب مردودی بازکرده یا فکر میکند که استعداد ریاضی ندارد در پایان سال نمره خوبی هم نمیگیرد و بنابراین باورش به اثبات میرسد. دختری جوانی که خیال میکند موردپسند قرار نمیگیرد حالت محنتزده و کمرو بودنش، دلواپسی از اینکه موردپسند واقع نمیشود خواستگارش را فراری دهد، اما درواقع خودخواسته با او چنین کنند.
جان کلام این است تصویرسازی ذهنی یکی مهمترین راههای بالا بردن اعتمادبهنفس است. شما برای زندگی حقیقی یعنی برای رسیدن به زندگی رضایتبخش، محتاج یک تصویر ذهنی واقعبینانه و شایسته هستید و باید بتوانید با آن زندگی کنید و وقتی تصویر ذهنی شما شایسته باشد و بتوانید با اطمینان به آن افتخار کنید احساس اعتمادبهنفس میکنید. اگر تصویرسازی ذهنی برایتان مایهی خجالت باشد پنهانش میکنید. خلاقیت متوقف میشود، آدم نچسبی میشوید و کنار آمدن با شما دشوار میشود.
ویلیام مولتون روانشناس مشهور به اشخاصی که برای دستیابی به مشاغل بهتر به او مراجعه میکردند تمرین مصاحبه را توصیه میکرد. میگفت اگر برای شغلی درخواستنامه پرکردهاید و قرار است در مصاحبهای مهمی شرکت کنید از قبل مصاحبه را برنامهریزی کنید و در ذهن جزییات آن را مرور کنید. تمام سؤالات احتمالی را در نظر بگیرید. به جوابهای که میخواهید بدهید فکر کنید. بعد مصاحبه را در ذهن تمرین کنید. حتی اگر هیچیک از سؤالاتی را که فکر میکردید از شما نپرسیدند اهمیتی ندارد. تمرین مصاحبه اثر خود را خود را بر جای میگذارد. به شما اعتمادبهنفس میدهد و حتی اگر در عمل با سؤالات متفاوتی روبهرو شدید تمرین مصاحبه به شما کمک میکند تا در هر شرایط واکنش مناسب نشان دهید؛ زیرا پاسخگویی را تمرین کردهاید.
دکتر مارستون با توضیح اینکه ما همیشه ر زندگی نقش بازی میکنیم میگفت: نقش بد بازی نکنید چرا نقش مناسب انتخاب نکنیم چرا نقش یک آدم موفق را تمرین نکنیم؟
پیشنهاد می شود مقاله ی غلبه بر ترس ها را نیز بخوانید.
آزمایش پرتاب توپ
در مجله ریسرچ کوارترلی به آزمایش درزمینهٔ اثرات تمرین ذهنی در افزایش مهارت پرتابهای ایستاده در بازی بسکتبال اشاره میکند
گروه اول دانش آموزان بهطور عملی مدت ۲۰ روز پرتاب شوت آزاد را تمرین کردند تعداد توپهای گل شده در روز اول و آخر یادداشت شدند
گروه دوم تنها روز اول و آخر حرکت پرتاب را انجام داد و در فاصله این دو روز هیچ تمرینی انجام نداد. توپها به هدف نشسته این گروه برای روز اول و آخر یادداشت شد
گروه سوم پسازآنکه روز نخست را به پرتاب شوت گذراند روزهای بعد هرروز به مدت ۲۰ دقیقه صرفاً در تصور پرتاب توپ به هدف فرود رفت از آنها خواسته شد اگر فکر میکنند پرتابی به خطا رفته است پرتاب صبح را در ذهن خود مجسم نمایند.
گروه نخست که عملاً روزی ۲۰ دقیقه تمرین کرده بود ۲۴ درصد پیشرفت کردند.
گروه دوم که هیچ نوع تمرین نکردند هیچ پیشرفتی نشان نداد
گروه سوم که در ذهن خود تمرین کرده بود ۲۳ درصد پیشرفت کرد.
توصیه معلم هلندی
سی جی کوپ هلندی یکی از معلمین بزرگ پیانو بهتمامی نوازندگان پیانو توصیه میکند که در ذهن خود تمرین کنید میگفت قبل از آنکه انگشتان دست ردیف مضراب پیانو را لمس کند تصنیف ابتدا باید در ذهن انسان مرور شود باید آن را به خاطر بسپارید و در ذهن بنوازید.
تمرین ذیل یکی ازمهمترین راههای بالا بردن اعتمادبهنفس است.
هرروز به مدت چند دقیقه با خود خلوت کنید حالت راحتی بگیرد، هر چه راحتر بهتر. چشمهایتان را ببندید و تخیل خود را به کار اندازید. نکته مهم بعدی که باید به خاطر بسپارید این است که در خلأ این چند دقیقه باید خود را آنطور که میخواهید ببینید. ببینید که در مقابل حوادث واکنشهای مناسب نشان میدهید مهم نیست که دیروز چه کردهاید. بگوید که فردا آنطور که میخواهید عمل خواهید کرد. خود را آنطور که دوست دارید تجسم کنید نگوید فردا چنین و چنان خواهم کرد به خودتان بگوید حالا در این مدت چند دقیقه میخواهم چنین باشم تصور کنید میخواهید در قالب شخصیت موردنظر چه احساسی داشته باشید؟ اگر کمرو و خجالتی هستید در رؤیا چنان تجسمم کنید که میان مردم با راحتی و آرامش خیال حرکت میکنید و اینکه چقدر از این بایت خوشحالید. اگر در مصادف با پارهای از موقعیتها هراسناک و نگران بودهاید خود را چنان ببینید که خیلی راحت با اعتمادبهنفس و شجاعانه رفتار میکنید. این تمرین خاطرههای جدیدی در مغز و دستگاه عصبی مرکزی شما ایجاد میکند. تصویر جدیدی از خویش میسازد. این تمرین جزء مهم ترین راههای بالا بردن اعتماد به نفس است.
این مقاله بخشی از کتاب تصویر سازی ذهنی اثر دکتر ماکسول مالتز است.